FORGOT YOUR DETAILS?

Duik in het verleden
01-01-2002

De eerste duik

Eind 2001 hadden een aantal volleybalvrienden het idee om een Nieuwjaarsduik te gaan doen hier in Arnhem omdat ze tijdens de winterstop toch iets leuks wilden organiseren. Dus op 1 januari 2002 waren er 7 helden die het koude weer en water trotseerden.

Iedereen die mee het water in ging of kwam kijken bracht wat lekkers mee, de een oliebollen, de ander Jägermeister. Het viel bij iedereen zo goed dat werd besloten om het ieder jaar te gaan organiseren.

01-01-2007

Voor het goede doel

Vanaf eind 2006 liepen er ook wat bedrijven warm om het spektakel te sponsoren en de pers begon zich er ook mee te bemoeien. Bij de Nieuwjaarsduik Arnhem van 2007 werd alles gesponsord en deden er +/- 50 duikers mee. Er werd veel geld binnen gehaald middels inschrijvingen van de duik en sponsors, dus werd er besloten om vanaf dat moment ieder jaar een goed doel aan de duik te koppelen waar de gehele opbrengst aan geschonken werd. In 2007 was het goede doel De Clini Clowns. Zij ontvingen een cheque van € 325.

01-01-2008

Maar liefst € 585 voor dak- en thuislozen

In 2008 werden wij benaderd door Unox en kregen van hun de erwtensoep en Unox-mutsen voor alle deelnemers. De Duik werd steeds populairder en ook drukker. Het goede doel dat jaar was Tonnie van den Herik met haar woonkamerproject voor dak- en thuislozen in Arnhem. Er waren +/-80 duikers en heel veel kijkers. De organisatie overhandigde een cheque van € 585.- aan Tonnie van den Herik. Vanaf dat moment kwamen er steeds meer bedrijven bij die donaties en materialen schonken en ook steeds meer vrijwilligers.

01-01-2009

Serieuze Duik!

Het was nu duidelijk dat de Nieuwjaarsduik Arnhem op de kaart gezet was. Unox nodigde ons uit om in Scheveningen de uitreiking bij te wonen van het Predikaat Serieuze Duik 2009. Een oorkonde die Unox jaarlijks uitreikt aan Nieuwjaarsduiken in Nederland die volgens Unox aan alle criteria voldoen.

Het aantal deelnemers was dat jaar +/- 90 maar er waren zeer veel bezoekers. Ook het goede doel was dit jaar weer zorgvuldig uitgezocht. Dit jaar was het Ome Joop’s Tour, een zeer bekende fietstocht voor jongeren in Arnhem. Het had erg gevroren en we moesten eerst met man en macht een groot wak hakken anders kon het geheel niet doorgaan. Landelijk werden er veel duiken afgelast maar in Arnhem ging het toch door en werd zeer druk bezocht. De opbrengst was € 1200.- en werd overhandigd aan Marcel Legerstee, organisator van Ome Joop’s Tour.

Nu was de Nieuwjaarsduik Arnhem in korte tijd zeer bekend in Arnhem en omstreken geworden, vooral omdat alles uit vrijwilligers bestaat en de gehele opbrengst altijd naar een goed doel gaat.

Zelf de Gemeente Arnhem was dat opgevallen en wij werden uitgenodigd voor een vrijwilligersgala waarbij een prijs hoorde en die werd uitgereikt in Musis Sacrum in Arnhem.

01-01-2010

Kikvorsmannen

De hele organisatie bestaat nu uit 10 vrijwilligers, sommigen van hen zijn het gehele jaar met de duik bezig. Zoals nieuwe sponsoren aantrekken en de vaste sponsors opnieuw benaderen.

De Nieuwjaarsduik Arnhem van 2010 staat nog vers in ons geheugen. Het goede doel dit jaar was Stichting Jaimy uit Arnhem, een zeer goede stichting die zich inzet om kinderen met kanker een, voor zover mogelijk, aangenamer verblijf in het ziekenhuis te geven.

De opkomst was massaal en zelfs de brandweer van Arnhem stelde kosteloos 4 kikvorsmannen met apparatuur ter beschikking. Ook was er kosteloos een professionele drive-in aanwezig. Er waren +/- 130 deelnemers en ongeveer 200 belangstellenden. Theo Bos, trainer van Vitesse, gaf om 12.00 uur het startschot en regelde dat wij bij Vitesse-Heerenveen mochten collecteren. Deze opbrengst ging ook naar Stichting Jaimy. De duik leverde € 1700.- op en daarbij kwam nog eens € 1800.- van onze collecte. En ook dit jaar weer vrolijk met een paar man naar de Unox Predikaat uitreiking in Scheveningen.

01-01-2011

10 jarig jubileum

Voor de Nieuwjaarsduik 2011 zijn alle vrijwilligers al druk in de weer. Het goede doel dit jaar is weer zorgvuldig uitgezocht. Wij kwamen al snel uit bij de Ronnie Tober Foundation. Tijdens een gesprek met Ronnie Tober werd al meteen duidelijk dat de opbrengst van de duik hier goed besteed zal worden.

De weergoden werkten niet echt mee dit jaar. Veel sneeuw en ijs zorgden ervoor dat verschillende duiken in Gelderland niet door gingen. Na veel inspecties kon de duik van 2011 toch gewoon doorgaan, al was het wel op een ander gedeelte van de Rijkerswoerdse Plas. Het was de 10e keer dat de duik werd georganiseerd dus een jubileum.

De opkomst was boven verwachting. Ronnie Tober kwam zelf het startschot geven en de cheque met de opbrengst in ontvangst nemen. Er waren 197 kanjers zoals Ronnie ze noemde die het ijskoude water in gingen, een record aantal en met het dubbele aan toeschouwers werd het weer een zeer groot succes. Wij mochten Ronnie een cheque overhandigen van maar liefst €1600.- Dit is weer een bijdrage om meer mensen met een beperking uit hun isolement te halen samen met de Foundation.

01-01-2012

Overtreffend aantal deelnemers

Ook dit jaar mochten we weer op uitnodiging van Unox naar Scheveningen om ons Predikaat Serieuze Duik op te halen. Dit jaar zijn wij stichting geworden dus het ziet er naar uit dat we dan wat meer mogelijkheden hebben.

Wederom hebben wij voor de Duik weer een zeer belangrijk goed doel gevonden en wel de dierenambulance en het dierentehuis de Dierenborgh in Arnhem. Dus met alle vrijwilligers aan de slag om er weer een mooi feest van te maken want wij moesten wel proberen om 2011 te overtreffen met het aantal deelnemers. Nou dat bleek zeer goed gelukt! Liefst 303 duikers en net zoveel mensen die de duik liever vanaf de kant wilden bekijken.

Oswin van de Dierenborgh nam onder veel gejuich de cheque van €1500.- in ontvangst en was zelf ook het water in gegaan met wat collega’s. Het was lekker weer en het water was +/- 2 graden dus goed te doen om er lekker in te rennen. Ook dit jaar weer gezellig met een groepje op uitnodiging van Unox naar Scheveningen geweest om ons Predicaat Serieuze Duik op te halen en om alvast de sfeer te proeven van de kou en de erwtensoep.

01-01-2016

15 jarig jubileum

Dit jaar was het 15 jarige jubileum van de Nieuwjaarsduik in Arnhem, tevens - met pijn in het hart - de laatste editie van de organisatie zoals die tot dat moment was opgesteld.

Met maar liefst 320 duikers en een hoop toeschouwers was het een mooie afsluiting van vele jaren kou, erwtensoep en plezier.

In oktober datzelfde jaar melde Runiversity zich aan het stokje over te nemen om de Nederlandse traditie in Arnhem te blijven voortzetten.

01-01-2017

Jij bepaald het verhaal

Start het nieuwe jaar fris en vol goede moed. Duik mee op 1 januari 2017 en steun de Clini Clowns!

Klik hier om je aan te melden voor de Duik van 2017.

TOP